Thermen de Biesbosch

- Nieuwbouw Thermen de Biesbosch - Thermen de Biesbosch in Dordrecht is een wellness center in de Hollandse Biesbosch in Dordrecht. Het gebouw komt in een groene, boomrijke omgeving nabij de rivier de Merwede.

De begane grond sluit naadloos aan in deze groene omgeving door deze volledig te laten begroeien door klimplanten. De bovenbouw contrasteert hiermee en zoekt aansluiting met de lucht.

Dit door toepassing van een (nagenoeg) gesloten reflecterende metalen gevel “schild”, waarop de hemel weerspiegeld en de gevel vervaagd met de buitenlucht.

De beleving van een wellness center is sterk wisselend; van sterk introvert (sauna’s/ stoomcabine’s) tot naadloos opgaan in de openheid (restaurant/rustruimte/terras). Het gebouw weerspiegelt die sterk verschillende behoeftes.

De besloten oost- en westgevel in contrast met de open noord- en zuidgevel. Dit contrast is de kern van dit ontwerp op deze locatie. Dit contrast wordt geaccentueerd door de lay-out en materiaalkeuze.

De lay-out van het gebouw
Twee gelijkzijdige driehoeken waarvan de punten wijzen naar de open ruimtes waartussen het gebouw zich bevind; één richting noorden, de ander naar het zuiden. Lichtelijk verdraaid ten opzichte van elkaar waardoor een besloten binnenruimte ontstaat, afgeschermd door de beide gesloten zijgevels.

De noordgevel heeft een transparante uitstraling welke de bezoeker, komende uit de buitenruimte een rustige overgang biedt bij het betreden van de binnenruimte. Tevens kan van het zicht op het open rivierenlandschap genoten worden.

Voor de zuidgevel kan hetzelfde geschreven worden. Hier is het de ligweide met het aangrenzende natuurgebied de Biesbosch welke in open verbinding staat met het gebouw door het veelvuldig glazen materiaalgebruik in de zuidgevel.

Materiaalkeuzes zijn ook een afgeleide van het contrast in de open en gesloten beleving van het gebouw. Beide lange zijgevels zijn van een glad metalen materiaal zoals eerder vermeld. Dit in contrast met de kopgevels die behalve transparant, een warme uitstraling hebben d.m.v. natuurlijke materialen, zoals hout en baksteen in aardse kleuren.

Categorie
Spa-wellness-gezondheid
Opdrachtgever
Clausing Bouw Begeleiding
Locatie
Dordrecht
BVO
4655 m²
Schetsen en Ontwerp
Schetsen en Ontwerp
Bouwvergunning
Bouwvergunning
Engineering
Engineering