Food Innovation Academy in Vlaardingen

- Transformatie en nieuwbouw Vlaardingen - De Food Innovation Academy (FIA) is een bijzondere samenwerking van bedrijven uit de levensmiddelenindustrie, het onderwijs en Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Royal Steensma is mede-initiatiefnemer voor deze hybride leer- en ontmoetingsplek voor studenten voedingsmiddelentechnologie, foodprofessionals en consumenten.

In 2019 zal dit te ontwikkelen state-of-the-art meetingpoint gerealiseerd worden. Royal Steensma, producent van bakkerijgrondstoffen, is mede-initiatiefnemer en gastheer van deze unieke ontmoetingsplek voor food. De bouw is inmiddels in vole gang.

Hybride onderwijs

Studenten en werkenden worden in een hybride omgeving (onderwijs, onderzoek en bedrijven gecombineerd) dusdanig opgeleid dat zij aan de levensmiddelenindustrie een innovatieve bijdrage kunnen leveren. Royal Steensma heeft het voormalig stadkantoor aan de Industrieweg in Vlaardingen gekocht. Dit gebouw wordt momenteel verbouwd tot het state-of-the-art-meetingpoint. Het is het innovatielab waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen investeren, innoveren, creëren en inspireren.

Ontwerp

Brand I BBA Architecten verzorgt het ontwerp van de transformatie van het voormalig stadskantoor tot Food Innovation Academy (FIA), de transformatie van het bestaande kantoor van Royal Steensma, de nieuwe fabriekshal en de nieuwe gezamenlijke entree van Royal Steensma en de FIA. Daarnaast verzorgen wij het ontwerp van de interne verbouw van de huidige bakkerij annex fabriek en het kantoor. 

Het voormalig stadskantoor wordt volledig getransformeerd tot Food Innovation Academy. Tussen de fabriek van Royal Steensma en de Academy is een loopbrug ontworpen. Ook het bestaande kantoor van Royal Steensma wordt volledig getransformeerd. 

Op de plaats van de huidige fabriekshal verrijst de nieuwe fabriekshal van 14,5 meter hoog. De huidige oude karakteristieke fabriekshal hand wordt gekenmerkt door vier aaneengeschakelde hallen.

Bij het ontwerp vormen naast bovengenoemde kenmerken het principe Form Follows Function de uitgangspunten.

De nieuwe fabriekshal, annex koelcel, is opgedeeld in vier segmenten. Deze vier eigentijds ontworpen segmenten verwijzen naar de oorspronkelijke hallen. De vier segmenten worden opgedeeld door een terug liggend antraciet paneel. Hierdoor ontstaat de door ons gewenste schaduwwerking in de gevel. 

De nieuwe entree van Royal Steensma en de FIA omarmt als het ware de nieuwe fabriekshal. Hierdoor is er samenhang en rust in de gevel en ontstaat er een verbinding tussen het huidige kantoor van Royal Steensma, de nieuwe fabriekshal en het gebouw van de FIA.

De entree wordt gekenmerkt door een open, transparante en lichte gevel omsloten met een zwart kader en brengt zo plastiek in het gevelbeeld. Het is dan ook een ware blikvanger.

Categorie
Kantoren
Opdrachtgever
Van Mourik Bouw
Locatie
8000 m²
BVO
Vlaardingen
Schetsen en Ontwerp
Bouwvergunning
Engineering